• Plaats de oven met 2 personen op een stabiele ondergrond. Dit kan een tafeltje zijn, maar dit kunnen ook gewoon 2 schragen zijn. De oven is goed geïsoleerd, dus de bodem van de oven wordt maar zeer beperkt warm.
  • Monteer de schouw en het schouwhoedje.
  • Leg de stenen in de oven.
  • Bouw een toren van aanmaakhoutjes over een natuurlijke aanmaakblok in het midden van de vuurvaste steen, naar voren gericht in de oven.
  • Steek het aanmaakblokje aan en zorg ervoor dat de aanmaakhoutjes vlam vatten terwijl het vuur zich ontwikkelt.
  • Voeg elke paar minuten aanmaakhoutjes toe aan het vuur (respecteer veiligheidsrichtlijnen) om het vuur in omvang en warmte te laten toenemen.

    Na enkele minuten zou het vuur een redelijke omvang moeten hebben bereikt en de hitte moet nu behoorlijk intens zijn (wanneer je je hand niet dichter bij de opening van de oven kunt houden dan ongeveer 20 cm).

  • Laat het vuur nog eens 5 minuten verder opbouwen (blijf het voeden) en het vuur zou dan klaar moeten zijn om naar opzij in de oven te worden geduwd.
  • Zodra het vuur naar opzij is geduwd, voeg ongeveer 1 of 2 stukken kwaliteitsvol hout toe (respecteer de richtlijnen voor brandbaarheid). Voed indien nodig bij met kleine stukken hout.
  • Je zou nu een goed bed van rode sintels moeten hebben samen met een gezonde vlam en bent nu klaar om te beginnen met koken.
  • Elke 15 minuten zie je dat de vlam begint af te nemen. Als je wilt blijven koken, voeg dan gewoon nog 1 stukje hout toe om een gezond vuur en warmte te behouden.
  • De luchtstroomregeling op de deur maakt het mogelijk om de hoeveelheid lucht die de oven ingaat en het vuur voedt, te regelen. De luchtstroomregeling in de schoorsteenbuis maakt het mogelijk om de hoeveelheid hete lucht en rook die uit de oven komt, te regelen. Deze regelingen zijn de manier om de binnentemperatuur aan te passen.
  • Gebruik de pizzaschep om pizza’s in de oven te plaatsen en te verwijderen, en bestrooi de schep lichtjes met bloem of semolina om te voorkomen dat de pizza’s aan de schep blijven plakken.
  • De oven is geschikt voor 2 grote of 3 kleinere pizza’s tegelijk.
  • De ideale baktemperatuur is tussen de 350°C en de 420°C (het gele venster)
  • Bij deze temperatuur bedraagt de baktijd ongeveer 90 seconden.
  • De pizza achteraan in de oven zal sneller bakken dan de pizza vooraan in de oven, omdat de oven warmer is achteraan.
  • Met de kleine schep kan je de pizza’s van plaats veranderen en draaien.